måndag 8 april 2013

Örtschampo



Kamomill, rosenblad, ringblommor, björk och åkerfräken - det här ska bli hårschampo.

Så här års, när det känns som om det aldrig mer ska bli sommar, är det extra roligt att koka egna hudvårdsprodukter. Man börjar med att göra ett örtavkok. Medan avkoket svalnar och doften av sommar sprider sig i huset torkar jag rent i köket och tar fram resten av ingredienserna. Olivolja, jojobaolja, tvättaktiva ämnen från kokos- och majsolja, silkesprotein, eteriska oljor... När avkoket stått och dragit i en timme och svalnat till ungefär 50° rör jag ihop alltihop till ett helt underbart schampo.

Innan jag lärde mig koka eget schampo trodde jag att jag hade ett tråkigt, färglöst, trassligt och ganska livlöst hår. Nu är håret lockigt, fint i färgen och fullt av liv. Det spelar självklart stor roll att alla råvaror är naturliga och snälla mot huden och håret (och miljön), men viktigast är nog ändå örterna.

Kamomill bevarar färgen i ljust hår
Rosenblad är bra mot torr hårbotten och flagig hud
Ringblomma är bra mot torr hårbotten, och jag tycker att de röda tonerna i håret kommer fram bättre med ringblommor
Björk gör håret mjukt
Åkerfräken innehåller mycket kisel som stärker håret och gör att man tappar mycket mindre hår än vanligt

Jag brukar ha nässlor i schampot också, för att tillföra näring, men nu är nässlorna slut i förrådet.


Under våren och försommaren kommer jag att ha två kurser i att koka egna hudvårdsprodukter, Åsele 27-28 april och Lycksele 1 juni. Det finns platser kvar på båda. Välkomna!

1 kommentar:

  1. Hej Alexandra! Började just läsa din blogg och den är ju helt underbar för en örtjunkie som jag! :)
    Har under sommaren tvättat håret med björkvatten (några nävar björklöv i en påse med vatten och en tsk bikarbonat som jag skakar runt tills det skummar). Tycker att det funkar jättebra och håret blir rent och fint. Nu börjar ju björklövssäsongen verkligen gå mot sitt slut och jag undrar därför om du kunde råda mig till bästa sättet att ta tillvara på björklöven och dess härliga saponiner innan det är för sent?
    Vet du om de tål att frysa? Funderade på att göra en rejäl sats genom att köra björklöv och vatten i min blender och sen sila och hälla upp på flaska i frysen.
    Eller bör jag frysa färska löv istället? Eller torka dem? Hjälp, vet varken ut eller in ocg bråttom är det ju också...
    Supertacksam för svar!
    MVH Karin

    SvaraRadera